Kuusela on Kärkölässä sijaitseva maito- ja lammastila. Päätuotteemme on maito, liha on ohessa syntyvä sivutuote. Myymme kasvattamiemme, maitorotuisten poistettujen lypsylehmien ja lihaksi kasvatettujen nuorempien nautojen lihaa. Karitsanlihaa tuotamme myös. Lampaamme ovat erityisesti lihantuotantoon tarkoitettuja puhdasrotuisia texeleitä, joiden liha on miedon makuista ja mureaa. Tuotantotapamme on tavanomainen. Käytössä on kaksi eläinsuojaa, makuuparsipihatto lypsylehmille ja hiehola-lampola lampaille, ummessa oleville lehmille ja nuorkarjalle. Lampaat, ummikot ja nuoret ovat ryhmäkarsinoissa kestokuivikepohjalla. Naudat syövät säilörehua, kauraa, vehnää ja härkäpapua. Täydennyksenä puolitiivistettä ja kivennäisrehua. Lampaille tarjoillaan säilörehua ja kuivaa heinää, tarvittaessa kauraa ja herkkuina silloin tällöin porkkanaa. Maidon noutaa osuuskunta Tuottajain Maito ja laatusopimuksen mukaan kaikki eläinten ruoka on gm-vapaata. Eläimet teurastetaan lähimmällä teurastamolla Orimattilassa. Ruhot käsitellään ja liha pakastetaan Lahdessa.
Hieman historiaa
Kuuselan tila on alun perin ollut valtion omistaman, Kärkölän Maavehmaalla sijaitsevan Mäkelän
sotilasvirkatalon torppa. Nykyisen isännän isoisän isä, torppari Villehard Lehtinen tuli vuokralaiseksi
maaliskuun 14. päivänä vuonna 1917 ja lunasti torpan omakseen ja alkoi lohkomispäätöksen mukaan
”aluetta omistajana hallita marraskuun 1. päivänä 1928”. Tila käsitti silloin hiukan yli 30 hehtaaria maata,
kuten vuokra-alueiden lunastamisesta annetun lain nojalla lunastetut tilat keskimäärin.
Navettarakennuksessa oli tuolloin myös talli ja sikala ja tilaa 7 tai 8 lehmälle. Vuosikymmenten kuluessa tila
on hieman laajentunut, mutta tuotantosuunta on pysynyt samana. Kuuselan navetassa on lypsetty jo liki
sadan vuoden ajan. Nykyisin tilalla on myös lampaita lihantuotantoa varten.